Proiecte

Iunie, 2016

Explosive Jazz – RoManouche

credit foto: travelbadger

13517479_1069225049827828_6659754984121942743_o

La sfârșit de sesiune, jazz de calitate, sâmbătă, 25 iunie, ora 18 în Aula Magna a ASE. EXPLOSIVE JAZZ – un dublu eveniment prezentat de RoManouche Band la București. Concertul a fost precedat de un workshop – o introducere în stilurile de jazz, etno-jazz și manouche, un adevărat incurs în laboratorul de creație și improvizație jazzistică. Intrarea este liberă pentru ambele evenimente.

Talent, virtuozitate și înaltă clasă într-o seară de mare ținută artistică: RoManouche Band cu Nicolas Simion, Giani Lincan, Costel Nițescu și Capriel Dedeian.

Gypsy jazz (cunoscut și ca gypsy swing sau hot club jazz) este un stil de jazz unanim acceptat ca avându-și originile în anii `30, în Paris și împrejurimi, inițiat de chitaristul gypsy Jean “Django” Reinhardt. Pentru că originile sale sunt în Franța, iar Django aparținea clanului Manouche, este adesea folosit numele francez al stilul muzical, “jazz manouche” sau “manouche jazz” chiar și în limba engleză.

Django Reinhardt s-a nascut la 24 ianuarie 1910 la Liberchies, Belgia într-o tabară de țigani. La 8 ani, tribul Manouche din care făcea parte s-a stabilit aproape de centura fortificată care înconjoară vechiul Paris, aproape de poarte Choisy. N-a purtat niciodată un costum și n-a locuit niciodată într-o casă adevărată până la vârsta de 20 de ani. Manouches au fost o lume închisă, medievali în credințele lor și neîncrezători în știința modernă. Django a crescut în această lume a contradicțiilor; un picior în lumea urbană din Paris și celălalt în viața medievală a țiganilor nomazi.

Mulți dintre muzicienii acestui stil cântau la început în Paris, în diferite trupe musette populare în care instrumentele de bază erau în mod obișnuit acordeonul cu acompaniament de banjo, la care se cânta cu o “pană” ( plectrum) pentru volum. Amândouă instrumentele reapar ulterior in sunetele “gypsy jazz” , cu arpegii si decorațiuni specifice cântăreților la acordeon transferate la chitară, pentru efect, și din când în când cu atacuri cu mâna dreaptă la chitara principală pentru a se obține volum maxim în epoca amplificatoarelor primitive. Alte elemente specifice ale sunetului de ansamblu includ folosirea tuturor corzilor, destul de neobișnuit pentru acele vremuri, absența instrumentelor de alamă și a tobelor ca o noutate în jazz, precum și folosirea bass-ului dublu care a fost preluat doar recent de către saxofon pentru a susține liniile de basș. Absența tobelor a fost compensată print-un nou stil extrem de ritmic de acompaniament de chitară, denumit ulterior “la pompe”, care a furnizat atât ritmul, cât și structura armonică care stau la baza solo-urilor. Gypsy jazz poate fi cântat doar la chitare (cu sau fără dublu bass), totuși în line-up-ul „clasic”, solo-urile sunt alternate între chitară și violonist.


Aprilie, 2014

Teatru in Aula Magna

1974382_619776241439380_956518977_o

Academia de Studii Economice din Bucureşti a fost onorată să fie scena unui eveniment teatral deosebit: spectacolul ”Mazl Tov And Justice For All”, în regia lui Andrei Munteanu, pe care doamna Maia Morgenstern şi actorii Teatrului Evreiesc de Stat l-au dedicat membrilor comunităţii universitare.

Umorul şi muzica – iată un bagaj minimal pe care oricine îl poate lua cu sine oriunde s-ar duce, totodată şi o bună terapie împotriva vicisitudinilor vieţii. Un spectacol spumos, în care am râs şi ne-am bucurăt ascultând istorioare mai vechi (ca vinul bun!) şi mai noi, alaturi de cântece populare evreieşti.

Spectacolul a avea loc joi, 3 aprilie 2014, începând cu ora 19.00, în Aula Magna a ASE,  Piaţa Romană nr. 6.


Decembrie, 2013

România la 1913

Picture2

În contextual evenimentelor prilejuite de 10 ani de la înființarea Facultății de Marketing și 100 de ani de la înființarea Academiei de Studii Economice din București, asociația Patrimark organizează expoziția “Romania la 1913″.

În urmă cu 100 de ani, National Geographic publica un articol în care este prezentă, în imagini, societatea Romaniei anului 1913, anul înființării, prin Decret Regal, a Academiei de Studii Economice din București .

Vernisajul expoziției a avut loc joi, 12 decembrie 2013, ora 13, sala de lectura Victor Slavescu din cadrul Bibliotecii Centrale ASE.
Expoziția a putut fi vizitată până în 24 ianuarie 2014.

Partenerii evenimentului: National Geographic Romania și Muzeul National de Istorie a Romaniei.
Organizator: Patrimark

Picture1

Societatea National Geographic, cu sediul în Washington, D.C., este o organizaţie ştiinţifică şi educativă non-profit care îşi propune „sporirea şi răspândirea cunoştinţelor geografice“. Din 1888, Societatea a finanţat peste 9000 de proiecte de explorare şi cercetare, contribuind la mai buna cunoaştere a pământului, mărilor şi cerului. În 2013, Revista Societăţii aniversează 125 de ani, iar ediţia în limba română, primul deceniu de apariţie.

Înfiinţat în 1970, Muzeul National de Istorie reuneşte exponate valoroase despre prezenţa omului pe teritoriul ţării încă din paleolitic, cultura materială şi spirituală a geto-dacilor, războaiele daco-romane şi transformarea Daciei în provincie romană, societatea medievală, domniile fanariote, revoluţia burghezo-democratică de la 1848, câştigarea independenţei, declanşarea celor două războaie mondiale şi intrarea României sub influenţă rusească.

Academia de Studii Economice este şi doreşte să rămână cea mai prestigioasă instituţie de învăţământ economic superior şi de administraţie publică din România şi să se califice printre primele universităţi din Europa, prin conţinutul şi modernitatea procesului de învăţământ, dinamismul inovării, implicarea în raporturi strategice de parteneriat cu mediul economic şi social, naţional şi international.

Intrată în al zecelea său an de existenţă, Facultatea de Marketing din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucureşti moşteneşte o istorie cu multe nume mari şi fapte bune, un curs continuu ascendent, un patrimoniu de programe de studii diversificat, recunoscut naţional şi internaţional. Comunitatea noastră academică este dedicată educării şi formării specialiştilor în marketing, precum şi cercetării ştiinţifice avansate în domeniu.

Asociaţia Patrimark este o organizaţie non-profit a cărei misiune este de a promova şi valorifica patrimoniul cultural şi natural al comunităţilor locale pentru a susţine dezvoltarea durabilă a acestora. Obiectivele principale ale Asociaţiei Patrimark au în vedere educarea, informarea şi promovarea, cercetarea şi realizarea de activităţi culturale, în scopul îndeplinirii misiunii asumate.


Mai, 2011

Gardul cu istorie

vintage gardul cu istorie

Pană la finalul lunii mai, Academia de Studii Economice din București a găzduit o expoziție despre bisericile fortificate și activitațile derulate de MET în Transilvania. Expoziția, care marchează un an de colaborare cu ASE Bucuresti și asociația Patrimark, este o buna ocazie de promovare a Fundatiei MET și a patrimoniului cultural.

Expoziția a constat în 21 de panouri cu imagini și text, realizate de Fundația Mihai Eminescu Trust împreună cu ASE și Patrimark. Panourile au fost afișate pe ecranele din sediul ASE, pe website-urile ASE și MET, dar și în fața clădirii ASE din Piața Romana (un loc deja consacrat pentru expoziții, datorită vizibilității și expunerii către studenți și publicul larg).

Vernisajul eveniment a debutat cu conferința desfășurată miercuri, 4 mai 2011., de la ora 12:00, în Aula Magna a Academiei de Studii Economice.

Keynote speakers:

* prof. univ. dr. Ion Gh. Rosca, rectorul Academiei de Studii Economice

* Caroline Fernolend, vicepresedinte al Fundatiei Mihai Eminescu Trust

* Iosef Kovacs, directorul Institutului National al Patrimoniului

* prof. univ. dr. Calin Vegheș, Asociatia Patrimark

* Catalin Nenciu, “explorator” și promotor al turismului cultural prin intermediul blogului Travelbadgers